Locatiune. Prejudiciu viitor. Caracterul cert al prejudiciului. Pentru ca un prejudiciu cauzat prin „pierderea unei sanse” sa fie reparabil prin angajarea raspunderii contractuale
Categorie:locatiune
Executarea silita a hotararilor judecatoresti privind creante bugetare
DECIZIE nr. 66 din 2 octombrie 2017 privind modul de interpretare si aplicare a prevederilor art. 623 din Codul de procedura civila raportat la art. 220 alin. (3) si (5) si art. 226 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 3 alin. (1) din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 3 pct. 18 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicata
executarea silita privind un drept de creanta garantat prin contract de ipoteca legal
In interpretarea dispozitiilor art. 2.431 din Codul civil raportat la art. 632 din Codul de procedura civila este posibila executarea silita a unei creante garantate printr-un contract de ipoteca valabil incheiat, ce constituie titlu executoriu, chiar daca dreptul de creanta insusi nu este constatat printr-un inscris care sa constituie, potrivit dispozitiilor legale, titlu executoriu.
Contract de locatiune. Invocarea de catre parat a exceptiei de neexecutare a contractului in faza apelului. Consecinte
In apel, instanta care judeca litigiul realizeaza o veritabila cercetare judecatoreasca a fondului litigiului, analizand, potrivit art. 478 alin. (2) C. proc. civ., motivele, mijloacele de aparare ?i dovezile invocate la prima instanta sau aratate in cadrul apelului sau prin intampinare.
In cazul in care exceptia de neexecutare a contractului, in raport cu care urma sa fie evaluata temeinicia pretentiilor reclamantului potrivit art. 1556 C. civ., a fost invocata de parat prin intampinarea formulata in faza de judecata a apelului, instanta de apel neanalizand-o, motivat de lipsa acestei aparari in prima instanta, hotararea astfel pronuntata este nelegala intrucat, in acest context, exceptia de neexecutare apare ca o veritabila aparare pe fond care a fost invocata legal de catre intimatul-parat ?i care era esentiala pentru evaluarea temeiniciei pretentiilor afirmate prin cerere, absenta acestei examinari lipsind partea de principalul sau mijloc de aparare si ducand la pronuntarea unei decizii cu ignorarea normelor de drept material evocate.
Contractul de locatiune
Contractul de locatiune
Art. 1777: Notiune
Locatiunea este contractul prin care o parte, numita locator, se obliga sa asigure celeilalte parti, numite locatar, folosinta unui bun pentru o anumita perioada, in schimbul unui pret, denumit chirie.