Expropiere de fapt. Servitute de utilitate publica instituita asupra unei suprafete de teren, proprietate privata. Conditionarea proprietarului pentru obtinerea autorizatiei de constructie de dezmembrarea terenului in parcele distincte si renuntarea la dreptul de proprietate asupra suprafetei afectate servitutii de uz public. Constatarea nulitatii absolute a declaratiei notariale de renuntare la dreptul de proprietate. Existenta unei cauze ilicite, imorale. Atingerea adusa dreptului de proprietate. Constatarea exproprierii in fapt. Obligarea unitatii administrativ-teritoriale la plata unei juste despagubiri.
Categorie:expropiere
expropiere
Expropiere. Obligarea la consemnarea sumelor de bani cu titlu de despagubire echivalente imobilelor expropriate
Expropiere. Obligarea la consemnarea sumelor de bani cu titlu de despagubire echivalente imobilelor expropriate Reclamantele au solicitat sa se dispuna obligarea paratilor la consemnarea sumelor de bani cu titlu de despagubire echivalente imobilelor expropriate, obligarea paratilor sa le plateasca dobanda legala aferenta despagubirii calculata de la data hotararii de expropriere a Consiliului General al Municipiului …
Continuă lectura Expropiere. Obligarea la consemnarea sumelor de bani cu titlu de despagubire echivalente imobilelor expropriate
Valoarea despagubirilor acordate pentru terenul expropriat este neserioasa, raportat la pretul terenului pe piata libera. Expropiere
1. Cum reclamanta a renuntat la judecarea apelului, recursul declarat de aceasta impotriva deciziei Curtii de apel, prin care se invoca nulitatea cererii de chemare in judecata si a cererii de apel precum si aspecte care privesc solutia pe fondul litigiului, este inadmisibil.
Singurul recurs care putea fi declansat de partea care a renuntat la apel, putea avea drept cauza juridica neindeplinirea conditiilor legale pentru a se lua act de renuntarea sa la apelul exercitat in cauza.
2. In conditiile in care prima instanta a recunoscut dreptul la despagubiri in favoarea unei entitati juridice care a existat la momentul pronuntarii acelei solutii si in patrimoniul careia s-a aflat imobilul supus exproprierii, iar pe parcursul solutionarii apelului a intervenit lichidarea si radierea acestei societati, instanta de apel, admitand apelul si respingand cererea de chemare in judecata, ca nefondata, ca urmare a constatarii lipsei capacitatii de folosinta a intervenientei in interes propriu, a pronuntat o hotarare cu ignorarea dispozitiilor legale privind procedura de desfiintare a societatilor comerciale reglementata de Legea nr. 31/1990, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, luand in considerare intervenirea cazului de radiere a intervenientei in interese propriu, ce determina incetarea personalitatii sale juridice, cu consecinta pierderii capacitatii procesuale de folosinta, se apreciaza ca nu exista o echivalenta intre aceste consecinte si pierderea dreptului subiectiv la despagubiri, recunoscut de prima instanta, aceasta intrucat dreptul de proprietate sau de creanta si, in consecinta, calitatea procesuala pot fi transmise, in conditiile legii, asociatilor sau altor persoane desemnate de aceasta societate.
Expropiere. Cerere de actualizare a despagubirilor cu rata inflatiei, formulata direct in apel
In conformitate cu prevederile art. 294 alin. (2) C. proc. civ. (art. 478 alin. 5 NCPC), partile pot sa solicite in apel, dobanzi, rate, venituri ajunse la termen si orice alte despagubiri ivite dupa darea hotararii primei instante. Insa, o astfel de cerere nu poate fi formulata oricand in cursul judecatii in apel, ci numai …
Continuă lectura Expropiere. Cerere de actualizare a despagubirilor cu rata inflatiei, formulata direct in apel