Partaj. Conventiile privitoare la suspendarea partajului potrivit art.672 si art.673 NCC

Partaj. Conventiile privitoare la suspendarea partajului potrivit art.672 si art.673 NCC

Articolele 672 si 673 din NCC introduc o noua institutie numita: ”conventii privitoare la suspendarea partajului”.

Nu este definita expres în tot capitolul cinci dar caracterele acestei institutii le putem intui din textele amintite. Astfel:

Art.672 vorbeste de suspendarea conventionala iar 673 despre suspendarea pronuntata de instanta ceea ce conduce la concluzia existentei unor premise diferite. Respectiv ipoteza în care partajul nu a ajuns în fata instantei si cea în care partajul este deja pe rolul instantelor. Sigur, tratarea separata a celor doua institutii ar conduce la ipoteza ca cele doua se exclud.

Observam si conditiile diferite aplicabile pentru cele doua. Astfel: supendarea conventionala nu poate viza un termen mai mare de 5 ani si nu poate fi facuta decat în forma autentica si cu respectarea conditiilor de publicitate imobiliara.

Cea pronuntata de instanta nu poate purta pe o perioada mai mare de un an si numai daca prejudiciaza grav interesele celorlalti coproprietari.

Nu pot sa nu remarc insa un posibil conflict de interese care nu vad cum ar putea fi solutionat de instanta si, mai ales,  dupa ce criterii.

Imaginez situatia în care, din doi coproprietari, unul doreste sa faca partajul adresandu-se instantei. Cel care nu doreste partajul solicita instantei suspendarea partajului motivat de faptul ca interesele sale sunt prejudiciate prin acordarea unei sulte în contextul in care valoarea imobilului supus partajului a scazut la jumatate în ultimul an. (spre exemplu).

Al cui interes il va proteja instanta: al coproprietarului care nu poate fi oprit a solicita partajul oricand sau al coproprietarului afectat de scaderea pretului imobilului supus partajului?