Vocatia la mostenire a ascendentilor privilegiati si a colateralilor privilegiati

Vocatia la mostenire a ascendentilor privilegiati si a colateralilor privilegiati

Art. 976: Vocatia la mostenire a ascendentilor privilegiati si a colateralilor privilegiati

(1)Ascendentii privilegiati sunt tatal si mama defunctului.

(2)Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului, precum si descendentii acestora, pâna la al patrulea grad inclusiv cu defunctul.

(3)Ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati vin la mostenire daca descendentii nu indeplinesc conditiile necesare pentru a mosteni. Dispozitiile art. 963 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.

Art. 977: Impartirea mostenirii intre sotul supravietuitor, ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati

(1)Daca sotul supravietuitor vine la mostenire in concurs atât cu ascendenti privilegiati, cât si cu colaterali privilegiati ai defunctului, partea cuvenita clasei a doua este de doua treimi din mostenire,

(2)Daca sotul supravietuitor vine la mostenire in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului, partea cuvenita clasei a doua este de o jumatate din mostenire.

Art. 978: Impartirea mostenirii intre ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati

Mostenirea sau partea din mostenire cuvenita ascendentilor privilegiati si colateralilor privilegiati se imparte intre acestia in functie de numarul ascendentilor privilegiati care vin la mostenire, dupa cum urmeaza:

a)in cazul in care la mostenire vine un singur parinte, acesta va culege un sfert, iar colateralii privilegiati, indiferent de numarul lor, vor culege trei sferturi;

b)in cazul in care la mostenire vin 2 parinti, acestia vor culege impreuna o jumatate, iar colateralii privilegiati, indiferent de numarul lor, vor culege cealalta jumatate.

Art. 979: Absenta ascendentilor privilegiati sau a ascendentii privilegiati

(1)In cazul in care colateralii privilegiati nu indeplinesc conditiile necesare pentru a mosteni, ascendentii privilegiati vor culege mostenirea sau partea din mostenire cuvenita clasei a doua.

(2)In cazul in care ascendentii privilegiati nu indeplinesc conditiile necesare pentru a mosteni, colateralii privilegiati vor culege mostenirea sau partea din mostenire cuvenita clasei a doua.

Art. 980: Impartirea mostenirii intre ascendentii privilegiati

Mostenirea sau partea din mostenire cuvenita ascendentilor privilegiati se imparte intre acestia in mod egal.

Art. 981: Impartirea mostenirii intre colateralii privilegiati

(1)Mostenirea sau partea din mostenire cuvenita colateralilor privilegiati se imparte intre acestia in mod egal.

(2)In cazul in care colateralii privilegiati vin la mostenire prin reprezentare succesorala, mostenirea sau partea din mostenire ce li se cuvine se imparte intre ei pe tulpina.

(3)In cazul in care colateralii privilegiati sunt rude cu defunctul pe linii colaterale diferite, mostenirea sau partea din mostenire ce li se cuvine se imparte, in mod egal, intre linia materna si cea paterna. In cadrul fiecarei linii, sunt aplicabile dispozitiile alin. (1) si (2).

(4)In ipoteza prevazuta la alin. (3), colateralii privilegiati care sunt rude cu defunctul pe ambele linii vor culege, pe fiecare dintre acestea, partea din mostenire ce li se cuvine.