Serviciile avocatiale

Vastitatea domeniului juridic, modificarile legislative permanente, ne obliga, pe fiecare dintre noi, sa ne specializam pentru o anumita gama de servicii. Fenomenul se manifesta si in cadrul cabinetului nostru care a fost nevoit sa se concentreze pe o anume categorie de activitati pe care le prezentam in pagina de  ”Expertiza”.

Din echipa cabinetului fac parte avocati colaboratori calificati pentru a-si exercita profesia la toate gradele de jurisdictie, la orice instanta din tara si care va pot asista/ reprezenta in fata oricaror institutii sau autoritati in conditiile legii.

Legea ofera avocatului o serie de atributii constand in: asistenta, reprezentare, consultantaactivitati fiduciare. Pentru toate aceste activitati, potrivit legii, avocatul are dreptul la incasarea unui onorariu precum si la acoperirea tututor cheltuielilor facute in interesul clientului. (art. 31 (1) din Legea nr.51/1995).

Onorariile pot fi: (art.129 din Statutul avocatilor)

A-Onorariul orar –  Onorariul orar standard se aplica proiectelor/lucrarilor care presupun activitati a caror desfasurare in timp  poate fi evaluata inca de la incheierea contractului de asistenta juridica si unde probabilitatea de a aparea elemente nepravazute este relativ mica.

B-Onorariul fix (forfetar) – Se aplica situatiilor in care desi operatiunea juridica este predictibila, timpul necesar realizarii acesteia poate varia in raport de criterii care nu pot fi nici anticipate si nici previzionate la momentul incheierii contractului de asistenta juridica. Spre exemplu in cazul unei actiuni in instanta (partaj) nu se poate anticipa nici cand anume va stabili instanta termenul, nici intervalele la care instanta va acorda termene dupa primirea primului termen, nici daca partea adversa va formula sau nu o cerere reconventionala, etc).

C-Onorariul complex – presupune combinarea onorariului orar si a celui forfetar.

D-Onorariul de succes – consta intr-o suma de bani fixa sau variabila stabilita pentru atingerea de catre avocat a unui anumit rezultat. Onorariul de succes poate fi convenit doar impreuna cu onorariul orar sau fix.

E-Onorariul inclus in abonament – este o modalitate de plata a onorariilor anterior descrise avuta in vedere de clientii care au contracte de asistenta juridica incheiate cu biroul pentru perioade de cel putin un an. In cadrul acestui tip de abonament -in limitele stabilite- clientul nu mai plateste nimic biroului in afara sumei contractuale angajate.

Aspecte generale oricarui tip de onorariu:

Plata onorariului orar se efectueaza, ca regula, pe loc si anticipat. In cazul in care istoricul relatiei cu clientul este indelungat, se poate avea in vedere plata onorariului intr-un interval care sa nu depaseasca termenul contractual.

La stabilirea onorariilor pentru o anumita activitate juridica avem in vedere urmatoarele aspecte:

-istoricul relatiei dintre client si cabinet;

-nivelul de complexitate a prestatiei solicitate; Desi poate fi vorba de acelasi tip de activitate (reprezentare într-un partaj judiciar spre exemplu) fiecare client are o situatie specifica (interese specifice, un anume tip de relatie cu adversarul, un scop mai mult sau mai putin evident in actiunea pe care o initiaza, particularitati care impun un anume tip de abordare sau care impun anumite precautii in abordarea solutiilor juridice, etc).

-timpul alocat acestei activitati;

-elementele de noutate care genereaza studiu splimentar;

-locul/locurile unde va trebui sa ne deplasam pentru a raspunde cerintelor clientului, costuri eventuale de cazare;

-valoarea generata de indeplinirea activitatii;

-valoarea activitatilor suplimentare sau specializate necesare (expertize, corespondenta, informari, analize, traduceri, e.t.c)

Toate aceste variabile ne obliga sa oferim o solutie specifica pentru fiecare client în parte creand totodata un cadru în care ne desfasuram activitatea si care, în final, genereaza costuri ce trebuiesc acoperite.