Dreptul de control al asociatilor in societatile in nume colectiv potrivit art. 199 alin. (5) din Legea nr. 31/1990 Obligarea SRL sa puna la dispozitie toate documentele contabile ale societatii sub sanctiunea platii de daune cominatorii

Dreptul de control al asociatilor in societatile in nume colectiv potrivit art. 199 alin. (5) din Legea nr. 31/1990 Obligarea SRL sa puna la dispozitie toate documentele contabile ale societatii sub sanctiunea platii de daune cominatorii

 

R O M A N I A

INALTA CURTE DE CASATIE Sl JUSTITIE

SECTIA A II-A CIVILA

 Decizia nr. 4199/2013                                              Dosar nr. 1186/108/2009

Sedinta publica de la 27 noiembrie 2013

Deliberand asupra recursului, din examinarea actelor si lucrarilor dosarului constata urmatoarele:

Prin actiunea comerciala inregistrata la data de 24 martie 2009 pe rolul Tribunalului Arad, reclamantul Z.S. a chemat in judecata pe paratii SC V. SRL Arad, I.D., D.S.V. si D.S.F., solicitand instantei obligarea acestora sa-i puna la dispozitie toate documentele contabile ale societatii pe perioada 2005 pana in prezent, in special urmatoarele documente: balanta de verificare a lunii decembrie 2006, rulajele contului casa si banca in 2006, situatia iesirilor de active imobilizate in 2006-2008 care sa cuprinda profitul/pierderea pe fiecare iesire, contractele de creditare ale asociatilor, copii dupa documentele de plata privind restituirea imprumuturilor catre asociati (atat pentru restituirile prin casierie, cat si cele prin banca) sub sanctiunea platii de daune cominatorii de 5.000 lei/zi de intarziere incepand cu data pronuntarii sentintei pana la data comunicarii acestora, cu cheltuieli de judecata.

Prin sentinta comerciala nr. 793 din 6 aprilie 2010 Tribunalul Arad a respins actiunea comerciala formulata de reclamantul Z.S. impotriva paratilor SC V.C. SRL Bucuresti, I.D., D.S.V. si D.S.F. pe calea exceptiei lipsei calitatii procesuale active a reclamantului, avand in vedere ca acesta nu mai are calitatea de asociat al paratei SC V.C. SRL si, prin urmare, nu mai poate uzita de prevederile art. 199 alin. (5) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale.

Prin Decizia civila nr. 186/ A din 8 noiembrie 2010, Curtea de Apel Timisoara a admis apelul declarat de reclamantul Z.S., a desfiintat hotararea atacata si a trimis cauza spre rejudecare aceleiasi instante retinand ca, reclamantul si-a justificat demersul prin aceea ca exista un interes nascut, legitim si actual care sa-i permita formularea actiunii; ca, pierderea calitatii de asociat nu poate fi asimilata in orice imprejurare cu exceptia lipsei calitatii procesuale active.

In rejudecare, prin sentinta civila nr. 632 din 5 aprilie 2011 pronuntata de Tribunalul Arad, in Dosarul nr. 1186/108/2009, s-a respins actiunea comerciala formulata de reclamantul Z.S. impotriva paratilor SC V.C. SRL, I.D., D.S.V. si D.S.F. pentru obligatia de a face sub sanctiunea platii de daune cominatorii de 5.000 lei/zi de intarziere incepand cu data pronuntarii sentintei pana la data comunicarii acesteia, fara cheltuieli de judecata.

In motivare, instanta de fond a constatat ca reclamantul Z.S. a avut calitatea de asociat al SC V. SRL Arad.

In calitate de asociat al societatii, prin inscrisul inregistrat in data de 13 ianuarie 2009 a solicitat celorlalti asociati – parati in cauza inmanarea unor acte contabile din perioada 2006 – 2008.

Ulterior, potrivit Hotararii din 20 ianuarie 2009 luata de asociatii SC V. SRL Arad, reclamantul Z.S., asociatul D.R.B.A. si paratii I.D., D.S.V. si D.S.F. s-au retras din societate, au cesionat partile sociale numitilor B.I. si D.S., s-au revocat administratorii retrasi, s-a schimbat sediul societatii in Bucuresti si denumirea acesteia in SC V.C. SRL.

Modificarile au fost inregistrate in registrul comertului, astfel cum rezulta din inscrisul din 25 mai 2009 eliberat de O.R.C. de pe langa Tribunalul Timis.

S-a apreciat ca demersul reclamantului Z.S. privind inmanarea actelor contabile pentru perioada indicata este nejustificat in conditiile in care potrivit art. 111 din Legea nr. 31/1990 in calitate de asociat avea posibilitatea sa participe la adunarea generala ordinara de la incheierea fiecarui exercitiu financiar anual.

Cum in sustinerea actiunii nu a dovedit ca, din motive obiective, nu a participat la adunarile generale din intervalul de timp 2006 – 2008, actiunea a fost apreciata ca fiind neintemeiata si, in aplicarea art. 1169 C. civ., instanta de fond a respins-o.

Impotriva acestei sentinte, reclamantul Z.S. a declarat apel, care, prin Decizia civila nr. 153 din 11 septembrie 2012 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, sectia a ll-a civila, a fost admis, a fost schimbata in tot sentinta apelata si a fost admisa actiunea formulata de reclamant. Au fost obligati paratii sa puna la dispozitia reclamantului spre consultare actele contabile ale societatii parate SC V. SRL privind activitatea societatii din perioada 2006 – 2012, sub sanctiunea unor daune cominatorii de 500 lei pe zi de intarziere incepand cu data comunicarii hotararii, pana la executarea acesteia.

Au fost obligati paratii in solidar la plata sumei de 9.437,58 lei cheltuieli de judecata.

Pentru a hotari astfel, instanta de control judiciar a retinut, in esenta, ca hotararea instantei de fond este netemeinica si nelegala deoarece, indiferent de aspectul retinut de catre instanta de fond, respectiv de participarea sau lipsa reclamantului de la Adunarile generale ale actionarilor societatii, dreptul de a avea acces la documentele societatii este consfintit de lege, respectiv de dispozitiile art. 199 alin. (5) din Legea nr. 31/1990 potrivit caruia, in lipsa de cenzori sau, dupa caz, de auditor financiar, fiecare dintre asociati, care nu este administrator al societatii, va exercita dreptul de control pe care asociatii il au in societatile in nume colectiv, iar potrivit alin. (4) din acelasi articol aceste dispozitii se aplica si societatilor cu raspundere limitata.

S-a retinut atitudinea culpabila a paratilor care au tergiversat in mod nejustificat comunicarea oricaror informatii despre starea societatii catre reclamant, invocand initial lipsa calitatii procesuale active a acestuia, iar ulterior faptul ca parata si-a schimbat denumirea, apoi ca si-a schimbat sediul in Bucuresti si ulterior ca nu mai exista contabilitatea paratei astfel ca ea trebuie refacuta, iar in fata instantei de apel paratii au solicitat acordarea mai multor termene de judecata pentru solutionarea litigiului pe cale amiabila pentru a da curs cererii reclamantului, ceea ce nu s-a intamplat.

in termen legal, impotriva acestei decizii, paratii I.D., D.S.V. si D.S.F. au declarat recurs, solicitand admiterea recursului, modificarea in tot a deciziei atacate si, in consecinta, respingerea apelului declarat de reclamant.

In motivare, recurentii – parati critica decizia atacata sustinand, in esenta, raporturile desfasurate dintre asociati si imposibila reconstituire a tuturor documentelor contabile in conditiile in care societatea a fost infiintata din anul 2001, intrucat, atat aceste documente in materialitatea lor, cat si suporturile electronice au fost predate in totalitate, decizia recurata nu poate fi pusa in executare dintr-o imprejurare mai presus de vointa ori culpa recurentilor.

„Aspectul cel mai criticabil” al deciziei recurate, apreciaza recurentii, il constituie faptul ca hotararea nu poate fi pusa in executare, intrucat procedura de reconstituire a documentelor contabile ale societatii conform Ordinului nr. 3512/2008 devine aplicabila doar in parte.

Analizand decizia recurata, in raport de criticile formulate, in limitele controlului de legalitate si temeiurile de drept invocate, Inalta Curte constata ca recursul este nefondat, urmand a-l respinge, pentru considerentele care succed:

Desi recurentii au invocat motivul de nelegalitate prevazut de art. 304 pct. 8 C. proc. civ., se constata ca indicarea acestuia are un caracter pur formal, intrucat recurentii nu au aratat in ce consta gresita interpretare a actului juridic dedus judecatii in sensul textului legal evocat, cu atat mai mult cu cat problema juridica care se ridica in speta este aceea daca reclamantul Z.S. in calitate de asociat al SC V. SRL Arad este indreptatit sa solicite sa-i fie puse la dispozitie toate documentele contabile ale societatii pe perioada 2005 pana in prezent.

Este de necontestat ca prin actiunea dedusa judecatii reclamantul Z.S. a solicitat instantei obligarea paratilor I.D., D.S.V. si D.S.F. de a-i pune la dispozitie toate documentele contabile ale societatii pe perioada 2005 pana in prezent, in special urmatoarele documente: balanta de verificare a lunii decembrie 2006, rulajele contului casa si banca in 2006, situatia iesirilor de active imobilizate in 2006-2008 care sa cuprinda profitul/pierderea pe fiecare iesire, contractele de creditare ale asociatilor, copii dupa documentele de plata privind restituirea imprumuturilor catre asociati (atat pentru restituirile prin casierie, cat si cele prin banca) sub sanctiunea platii de daune cominatorii de 5000 lei/zi de intarziere incepand cu data pronuntarii sentintei pana la data comunicarii acestora, cu cheltuieli de judecata.

Art. 304 pct. 8 C. proc. civ. vizeaza situatiile in care instanta procedeaza la interpretarea unui act juridic dedus judecatii cu toate ca nu avea dreptul sa o faca, clauzele fiind clare si precise, dar in dezvoltarea acestui motiv de recurs, recurentii critica, in realitate, aplicarea gresita a legii.

Prin urmare, criticile recurentilor-parati se incadreaza in temeiul de drept al art. 304 pct. 9 C. proc. civ., dar se constata ca acestea sunt nefondate.

Controlul actelor si al activitatii societatii cu raspundere limitata este un drept ce revine fiecarui asociat, in temeiul calitatii sale si a interesului sau legitim de a cunoaste situatia financiara si evolutia patrimoniala a societatii, stiut fiind ca acest drept de control este consacrat de prevederile art. 199 alin. (5) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, in favoarea fiecarui asociat care nu are si calitatea de administrator, fiind asemanator dreptului de control pe care asociatii il au in societatile cu nume colectiv.

In speta, instanta de control judiciar a retinut cu justete ca dreptul reclamantului de a avea acces la documentele societatii este consfintit de lege, respectiv de dispozitiile art. 199 alin. (5) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, potrivit carora, in lipsa de cenzori sau, dupa caz, de auditor financiar, fiecare dintre asociati, care nu este administrator al societatii, va exercita dreptul de control pe care asociatii il au in societatile in nume colectiv, iar potrivit alin. (4) din acelasi art. aceste dispozitii se aplica si societatilor cu raspundere limitata.

Este de retinut, ca refuzul nejustificat a accesului asociatului la documentele, evidentele si registrele societatii care atesta operatiunile efectuate de persoana juridica reprezinta un act samavolnic, care nu poate primi o confirmare din partea instantei de judecata.

Contrar sustinerilor recurentilor, s-a retinut cu justete atitudinea culpabila a acestora constand in tergiversarea in mod nejustificat a comunicarii oricaror informatii despre starea societatii catre reclamant, acestia invocand initial lipsa calitatii procesuale active a reclamantului, iar ulterior faptul ca societatea-parata si-a schimbat denumirea, apoi ca si-a schimbat sediul in Bucuresti si, mai tarziu, ca nu mai exista contabilitatea paratei astfel ca ea trebuie refacuta, iar in fata instantei de apel paratii au solicitat acordarea mai multor termene de judecata pentru solutionarea litigiului pe cale amiabila pentru a da curs cererii reclamantului, ceea ce nu s-a intamplat.

Asa fiind, Inalta Curte constata ca instanta de apel a interpretat si aplicat corect legea, dand o corecta eficienta textelor de lege incidente in speta, hotararea recurata fiind la adapost de orice critica sub aspectul instituit de pct. 9 al art. 304 C. proc. civ., iar sustinerile recurentilor vizand modul in care s-au desfasurat relatiile dintre asociati, precum si cele referitoare la modalitatea de executare a deciziei recurate sunt lipsite de justificare.

Pentru considerentele care preced, Inalta Curte, in aplicarea dispozitiilor art. 312 alin. (1) C. proc. civ., va respinge recursul declarat de paratii I.D., D.S.V. si D.S.F. impotriva Deciziei civile nr. 153 din 11 septembrie 2012 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, sectia a ll-a civila, ca nefondat, mentinand decizia instantei de apel, ca fiind legala.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge recursul declarat de paratii I.D., D.S.V. si D.S.F. impotriva Deciziei civile nr. 153 din 11 septembrie 2012 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, sectia a ll-a civila, ca nefondat.

Irevocabila.

Pronuntata in sedinta publica, astazi 27 noiembrie 2013.